Tankstation groene waterstof geopend
22 februari 2018 Nobian MEB
Vandaag is een feestelijke en belangrijke stap gezet naar schoon en emmissieloos rijden: het tankstation voor groene waterstof in Delfzijl is geopend.
Samen met de twee bussen die de komende jaren rijden in Groningen en Drenthe is dit de opmaat naar de vergroening van de economie in Noord-Nederland. Gedeputeerde Fleur Gräper - Van Koolwijk, onder andere verantwoordelijk voor verkeer en vervoer in de provincie Groningen, verrichtte de opening samen met bestuurders van het OV-Bureau Groningen Drenthe, Qbuzz, AkzoNobel Specialty Chemicals, Groningen Seaports en PitPoint. De proef met de bussen duurt 5 jaar en wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Europese HighVLOCity programma.
Om de inzet van waterstofbussen in deze regio mogelijk te maken, bouwde PitPoint een tankstation naast het Chemie Park Delfzijl. Dankzij een innovatieve leiding, aangelegd door Groningen Seaports, wordt groene waterstof wat met duurzame elektriciteit wordt gemaakt in de chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals, naar het tankstation getransporteerd. Toegepast in vervoer kan deze groene waterstof een grote bijdrage leveren aan de reductie van fijnstof en CO2-uitstoot door het wegverkeer.
2030 emissievrij
Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. In 2016 maakte het Rijk afspraken met opdrachtgevers in het openbaar vervoer om na 2026 alleen maar nieuwe bussen in te zetten zonder schadelijke uitstoot. Nu tanken en rijden hier twee waterstofbussen die geen andere emissies veroorzaken dan schone waterdamp. Volgens de provincies Groningen en Drenthe is het noorden hiervoor bij uitstek geschikt gelet op de lange afstanden in onze provincies. De verwachting is dat er geleidelijk meer waterstofbussen gaan rijden na 2020. De provincies Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een plan gemaakt om 50 waterstofbussen in te zetten in het openbaar vervoer, waarvan 20 in de provincies Groningen en Drenthe. De samenwerking tussen de overheden is onderdeel van het Europese Jive2 project en ontvangt vanuit de Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) een bijdrage van 7,5 miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt 3,75 miljoen euro bij en ook de regio’s zelf dragen gezamenlijk een bedrag van 3,75 miljoen euro bij aan de inzet van de bussen.
Vergroening economie
Naast de inzet van waterstof bij bussen, mogelijk ook treinen en ander zwaar transport zien wij grote potentie in de grootschalige productie van groene waterstof voor toepassingen in de energie en de chemie. De uitdaging in Noord-Nederland is om groene waterstof te produceren uit duurzame bronnen en te transporteren naar de bedrijven om zo de chemie en de mobiliteit te vergroenen. Samen met andere bedrijven in het havengebied van de Eemsdelta onderzoeken AkzoNobel en Gasunie de mogelijkheden om de productie van groene waterstofproductie uit te breiden, beginnend met een fabriek voor het maken van waterstof (20 MW water elektrolyse). De opening van het tankstation is daarmee ook het startsein voor de verdere ontwikkeling van groene waterstof op gebied van mobiliteit en daarmee ook voor de vergroening van onze noordelijke economie.
Op de foto:
Gezamenlijk tanken de consortium-partners de waterstofbus met v.l.n.r. Michel van der Mark (Qbuzz), IJsbrand Rijzebol (gemeente Delfzijl), Sietske Faber (Provincie Groningen), Erik Kemink (Pitpoint), Hendré Sijbring (Groningen Seaports), Knut Schwalenberg (AkzoNobel Specialty Chemicals) en Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.