Subnavigatie

“Dan hebben we dus minder stoom van extern nodig”

15 april 2024 Delamine

Delamine kan de uitstoot van CO2 behoorlijk reduceren door het terugwinnen van energie met behulp van elektrificatie.

“Delamine is een plant met veel restwarmte”, aldus process engineer Jeroen de Jong. “Daarvan wordt al veel hergebruikt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat we op bepaalde locaties in de plant nog behoorlijk wat energie kunnen terugwinnen.” Dat terugwinnen gebeurt met behulp van elektrificatie door middel van thermische en vooral mechanische damprecompressie.

Inzetten
De doelstelling van Delamine is om de totale Carbon footprint uiterlijk in 2030 met 50% verlaagd te hebben. Een deel daarvan zal gerealiseerd worden door het stoomverbruik met 25% te reduceren en daarmee ook de uitstoot van CO2 terug te dringen. “Een prachtige besparing”, aldus Jeroen. “Energie die we over hebben, gaat nu deels naar Delesto. In de nabije toekomst willen we die energie  terugwinnen en als stoom inzetten in de fabriek. Dan hebben we minder stoom van extern nodig.”

Infrastructuur
Het is niet gemakkelijk om dit te doen. De fabriek stamt uit de 70-er jaren en loopt voor wat betreft het elektrisch vermogen tegen de grenzen aan. “We moeten eerst de hele elektrische infrastructuur van de plant uitbreiden, voordat wij de eerste stap in elektrificatie kunnen maken”, vertelt hij. “Er moeten twee nieuwe transformatoren bij komen.”

Voorproject
Momenteel worden de eerste twee projecten, het aanpassen van de elektrische infrastructuur en het plaatsen van een MVR, nader uitgewerkt als voorproject. Nadat het voorproject gereed is zal er een investeringsbesluit genomen worden. Bij een positief besluit zal de uitvoering plaatsvinden in 2025/2026


V.l.n.r. het elektrificatie-team: Robbert Kuipers, Wiebe Wiersum, Adrie van Belzen en Jeroen de Jong. Erik Wieringa ontbreekt op de foto maar is ook onderdeel van het team.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?