Subnavigatie

Eerste vrouwelijke 1e operator bij Nobian Zout

26 juni 2024

“Eigenlijk doe ik gewoon wat ik leuk vind. En dat doe ik met heel veel plezier.

Ik ben door de jaren heen wel een stuk zelfverzekerder geworden.” Rosalie Oosterhuis, sinds kort de eerste vrouwelijke 1e operator bij Nobian Zout, herinnert zich nog hoe ze vijf jaar geleden binnenkwam. “Toch wel wat verlegen, maar ik heb in de tussentijd veel bijgeleerd. Ik ben hier helemaal op mijn plek en vind het hier helemaal fantastisch.” Op de vraag of ze zich als meisje-meisje ziet, antwoordt ze met ja en nee. “Ja, want ik houd van mooie kleding en van make up. Nee, want ik vind auto’s en motoren ook helemaal geweldig.”

Grappen
Ze staat in elk geval haar mannetje tussen de collega’s. Gaan die op een andere manier met haar om? “Misschien een beetje. Ik heb er trouwens geen moeite mee als er grappen over vrouwen worden gemaakt. Daar kan ik best om lachen. Wat mij betreft moet dat kunnen. Ik weet dat ze altijd rekening met me houden en dat het niet persoonlijk is. Ik was altijd al de enige vrouw. Ook tijdens mijn opleiding. Ik ben daar niet zo mee bezig.”

Inleven
Ze is enthousiast over haar werk. “Afwisselend en uitdagend. Soms vraag je jezelf wel eens af hoe je een klus met je collega’s gaat oplossen. Dat vind ik mooi. En het is natuurlijk leuk dat ik als 1e operator achter het paneel mag.” Met het oog op de toekomst ziet ze vooral veel mogelijkheden. “Nu in ploegendienst en wellicht later eens in een andere functie in dagdienst. Dan weet je wat er speelt in de ploegen en kun je goed inleven in de praktijksituatie.”

Andere meiden
Rosalie kwam via Havo TL en de opleiding Vapro B aan het Noorderpoort als stagiaire bij Zout. “Een paar van mijn vrienden waren operator. Dat was voor mij onbekend: wat doe je als operator? Daar wilde ik meer van weten en via een Open Dag kwam ik hier voor mijn eindstage terecht. Ik vond het mooi en ben nooit meer weggegaan.” Zou je andere meiden of jonge vrouwen aanraden om te kiezen voor een loopbaan in de chemie of techniek? “Jazeker”, antwoordt ze volmondig. “Dat moeten ze vooral doen. Kan ik echt aanraden. Honderd procent. Het moet je natuurlijk wel liggen en je moet het leuk vinden.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?