Subnavigatie

Gezamenlijke virtuele oefening Falck en Veiligheidsregio Groningen

25 juli 2024 Falck Fire Services

Falck Fire Services op het Chemie Park heeft een unieke samenwerking met de overheidsbrandweer.

Samen oefenen ze in een virtuele omgeving met als doel om zo goed mogelijk de risico's op het Chemie Park in beeld te kunnen brengen. “Vorig jaar bleek tijdens een fysieke oefening dat er behoefte is om meer aandacht te besteden aan de processen op de site en welke specifieke gevaren kunnen ontstaan bij verschillende scenario’s”, vertelt Pieter Timmer, Medewerker vakbekwaamheid  van de Veiligheidsregio Groningen.

‘incident meester’
Er was al langere tijd de wens om ook virtueel te oefenen. Daartoe begon Fokke Post van de B-ploeg met het in 3D nabouwen van het Chemie Park. “Met speciale game-software bouwde ik de bedrijven globaal na en voerde dit in onze simulatie-trainingssoftware, die ook door de veiligheidsregio Groningen wordt gebruikt, in. Met medewerking van de leverancier koppelden we onze systemen aan elkaar en konden zo met meerdere personen tegelijkertijd in hetzelfde scenario ‘realtime’ oefenen. Van opschaling tot sein ‘incident meester’.”

Niveau
“Als er op het Chemie Park een middelgroot alarm is, wordt de overheidsbrandweer ingeschakeld”, vertelt Falck locatiemanager Wouter Joostens. “Onze mensen zijn getraind in omgaan met de chemische stoffen. Voor de overheidsbrandweer is die kennis vaak niet op hetzelfde niveau, omdat ze er niet zo vaak mee in aanraking komen. Om toch goed voorbereid te zijn bij een middelgroot alarm, oefenen we samen met de overheidsbrandweer met onze oefensoftware.”

Cruciaal
“We kijken in elkaars keuken met betrekking tot procedures en opschaling en wat daar bij komt kijken. We kunnen op deze manier bijzonder realistisch oefenen”, zegt Pieter. “Zo kunnen wij handvatten geven wat er kan gebeuren bij verschillende scenario’s. We doen kennis op, leren elkaar beter kennen en werken beter samen. Dat is cruciaal.” Wouter. “Wat hier gebeurt is uniek en heel belangrijk voor de samenwerking. Het gaat echt twee kanten op.”

Meerwaarde
Wouter en Pieter zijn blij met de ingeslagen weg zijn. “Het is een gezamenlijke actie die van beide kanten komt, echt een lokaal initiatief. Het heeft heel veel meerwaarde, dat wordt ook gezien door alle betrokkenen. Bij andere bedrijven maakt dit ook mogelijkheden los.”
De oefeningen vonden eenmaal per maand plaats, waarbij er nog zes gepland staan. Per keer worden twee bevelvoerders getraind.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?