Subnavigatie

Delamine geeft invulling aan maatschappelijk verantwoord inkopen

5 september 2024 Delamine

“Door de Milieu Management audit in 2023 is dit in versnelling geraakt”, zegt Purchasing Manager Jaap Heller van Delamine.

“De constatering was dat onze milieucriteria bij inkoopbeslissingen niet voldoende inzichtelijk waren. We wilden al toe naar een soort procedure ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’, en hebben dit nu nader ingevuld en ingevoerd”, vertelt Jaap. “Bij inkoopbeslissingen kijken we, naast de prijs, meer dan voorheen ook naar de duurzaamheid van het product.”

Waarde
Delamine beoordeelt haar leveranciers en die score wordt meegenomen in het inkoopbeleid. Jaap: “Op een schaal van 1 – 3 willen we graag dat een leverancier gemiddeld boven de 2,5 scoort . Dat is voorwaarde voor het in stand houden van een langdurige samenwerking. We hopen dat het stellen van zo’n waarde op de langere termijn leidt tot een meer duurzame benadering door leveranciers. Ook de afstemming over behaalde scores tussen leveranciers en onze Contract Manager Rigt Bruins draagt hier aan bij.”

Beoordelen
Het duurzaamheidsaspect bij inkoopbeslissingen wordt organisatiebreed toegepast”, vervolgt de Purchasing Manager. “Het heeft betrekking op alle ingekochte materialen, van technisch materiaal, zoals een flens of een pomp, tot pen en papier op kantoor. Daarvoor hebben we bij alle 80 gedefinieerde inkoopcategorieën specifiek aangegeven wat relevant is met betrekking tot duurzaamheid. In combinatie met onze lijst van 40 duurzaamheidswensen passen we dit per categorie toe. Zo kunnen we leveranciers beter beoordelen.”

Verschil
Bij Delamine beginnen een paar keuzes al verschil te maken. Zo wordt er vaker gebruik gemaakt van lokale producten en diensten en worden leveranciers bij tenderaanvragen gevraagd toelichting te geven op de van toepassing zijnde duurzaamheidswensen.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?