Subnavigatie

Verbazing over de vele toepassingen van het zout

24 september 2024 Nobian Salt

“Ik heb een leuke dag gehad. Alles was prima geregeld.”

Tevreden geluiden na afloop van de Open Dag bij Pekelwinning van Nobian aan de Tranendallaan in Westerlee. Bezoekers waren in de gelegenheid om in een zouthuisje te kijken, konden het binnenste van een caverne bewonderen en kennis nemen van tal van wetenswaardigheden met betrekking tot zout. Omgevingsmanager Ellen de Waard toonde zich zeer tevreden. “Heel blij met het enthousiasme van de bezoekers én met de betrokkenheid van de collega’s. Een hele geslaagde dag die voor herhaling vatbaar is.”

Verbazing
Zo’n honderdvijftig mensen namen de moeite om de wondere wereld van het zout in ogenschouw te nemen. Medewerkers van Nobian praatten hen bij en toonden de veelzijdigheid van het zout in de praktijk. “Ik woon hier al meer dan vijftig jaar in de buurt, maar dit is voor het eerst dat ik hier kom kijken. Ik ben positief verrast over wat ik hier hoor en zie”, aldus een bezoekster. Zij gaf daarmee de gevoelens van de meeste bezoekers weer: veel verbazing over de talloze toepassingen van het zout. Dat in een moderne auto tenminste tien kilo zout is verwerkt, was bij vrijwel niemand bekend.

Mister Zout
De proefjes in de ZoutExpress, een bijdrage van de Rijksuniversiteit Groningen, konden zich verheugen in een brede belangstelling. Theo Jurriëns, bij veel leerlingen van basisscholen ook bekend as Mister Zout, vertelde over de historie van zout, liet zien hoe je chloor kon maken en deed proefjes hoe je zout van andere stoffen kon scheiden. “Altijd leuk om te doen”, aldus Mister Zout. “Het blijft belangrijk dat wij kinderen, en natuurlijk ook hun ouders en grootouders, leren hoe belangrijk deze grondstof is. We kunnen er niet zonder.”

Verknoopt
Dat werd de deelnemers aan de bustour naar het Chemie Park ook duidelijk. “Buitengewoon indrukwekkend wat hier allemaal gebeurt en hoe alles met elkaar is verknoopt. En dat dit allemaal met zout begint”, aldus een van de reacties. Tijdens de presentatie en de rondleiding werd niet alleen uitvoerig gesproken over de huidige keten van bedrijven op Chemie Park Delfzijl. “Indrukwekkend om die keten van bedrijven, de schaalgrootte van installaties en die grote zoutloods met verlading te zien. En mooi dat met een decennialange basis er nu tal van nieuwe bedrijven en ontwikkelingen zijn. Avantium, BioBTX, Photanol, waterstof, elektrificatie, verduurzaming en de energietransitie. Prachtig. Een mooie toekomst.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?