Subnavigatie

Koningin Máxima opent 's werelds eerste FDCA Plant Avantium

3 oktober 2024

Hare Majesteit Koningin Máxima verricht op 22 oktober, samen met Avantium CEO Tom van Aken, de opening van Avantium’s FDCA Flagship Plant in Delfzijl.

Dit feestelijke evenement vindt plaats in aanwezigheid van onder andere René Paas, Commissaris van de Koning in de Provincie Groningen, en burgemeester van Eemsdelta Ben Visser. Het programma omvat verder toespraken van Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, van John Bell, de ‘Healthy Planet’ Directeur van de Europese Commissie in het directoraat-generaal voor Onderzoek en Innovatie, en een rondleiding door de nieuwe fabriek.

Vooruitgang
De opening van de FDCA Flagship Plant in Delfzijl door Koningin Máxima betekent een belangrijke mijlpaal voor Avantium. Het evenement symboliseert de technologische vooruitgang van het bedrijf in zijn streven naar hernieuwbare, circulaire materialen en is een erkenning van de toewijding en het harde werk van medewerkers en partners van Avantium. In 's werelds eerste commerciële FDCA-fabriek zal Avantium furandicarbonzuur produceren, het belangrijkste bouwblok voor het 100% plantaardige en circulaire polymeer PEF.

Geloof 
“De opening van onze FDCA Flagship Plant vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal, niet alleen voor Avantium en onze stakeholders, maar ook voor de bredere gemeenschap en industrie. Ik ben enorm trots op deze ongelooflijke prestatie. Met hard werken, uithoudingsvermogen en voortdurend geloof, hebben we bijna twee decennia lang kunnen komen waar we vandaag zijn,” zegt Tom van Aken, CEO van Avantium.

Fossielvrij
Volgens hem markeert dit evenement de volgende fase in de commerciële lancering van PEF. “Dat biedt een onmiskenbaar, duurzaam alternatief voor traditionele kunststoffen. We maken hier PEF beschikbaar voor merken en consumenten wereldwijd en stimuleren de overgang naar een fossielvrije chemische industrie. We zijn dankbaar voor de steun en samenwerking van onze partners, investeerders en medewerkers, wier bijdragen van onschatbare waarde zijn geweest bij het bereiken van deze mijlpaal.”

Toepassingen
Avantium werkt al meer dan 18 jaar aan de ontwikkeling van PEF, eerst in zijn laboratoria in Amsterdam en sinds 2011 in zijn proeffabriek in Geleen. Het bedrijf heeft zijn FDCA/PEF-technologie geoptimaliseerd en de toepasbaarheid van FDCA en PEF uitgebreid getest met partners wereldwijd. Er zijn PEF-flessen en verpakkingen geproduceerd, evenals PEF-vezels voor kleding, interieur en industriële toepassingen.

 

Op de foto: in juni 2022 werd de eerste paal voor de FDCA-fabriek geslagen

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?