Subnavigatie

“Zonder samenwerking gaan we dit niet realiseren”

7 oktober 2024 Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt

Recent brachten projectmedewerkers van de Omgevingsdienst Groningen, Rijkswaterstaat en adviesbureau RHDHV een bezoek aan Nobian.

Insteek was om hen bij te praten over de komende ontwikkelingen bij Nobian op de site en hen de activiteiten op het Chemie Park te laten zien. Inhoudelijk ging het over elektrificatie van processen, pekelbeschikbaarheid, productie van waterstof en de ondergrondse opslag van energie. Hiervoor zijn nieuwe vergunningen of aanpassingen van bestaande vergunningen nodig.

Drinkwater
“Ik ben ontzettend blij met dit initiatief”, zo stak site director Robert Jan Poppen van wal. “Het draagt bij aan het wederzijds begrip. Zonder wederzijdse samenwerking gaan we dit niet realiseren.” Site Technology Lead Simon Snijders lichtte vervolgens de plannen voor elektrificatie van de zoutproductie toe. “Met twee elektrisch aangedreven fabrieken verminderen we het gebruik van aardgas en reduceren de uitstoot van CO2 en stikstof. Tegelijkertijd komt er meer hoogwaardig industriewater beschikbaar, zodat we het gebruik van drinkwater in de industrie kunnen beperken.”

Concept
Projectmanager Sander van Weerden gaf uitleg over de toekomstige beschikbaarheid van utilities op en bij de site en het elektrificeren van een bepaalde sectie in  de chloorfabriek. “Een mooi, innovatief en duurzaam concept, waarbij er naast de chloorfabriek een nieuwe, elektrisch aangedreven indampinstallatie wordt gebouwd. We reduceren het gebruik van stoom én onze afhankelijkheid van aardgas.”

Deelgenoot
Op gebied van milieuvergunningen voeren Rens Bolkestein, Marleen de Groot en Jochina van der Heide regelmatig overleg met vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst Groningen en Rijkswaterstaat. “We hebben een heel constructief voortgangsoverleg, maar je merkt dat zij nauwelijks bekend zijn met onze activiteiten en de onderlinge samenhang van processen op de site. Het is goed dat we dit initiatief hebben genomen en hen hier deelgenoot van hebben gemaakt.”

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?