Subnavigatie

“Het gaat om ons, de mensen, en niet om de statistiek”

11 oktober 2024 Nouryon MCA Delamine Nobian Delesto Nobian MEB Nobian Salt Stork Teijin Aramid Falck Fire Services

“Het leek wel een festival. Gezellig, druk, veel en hele diverse (doe-)activiteiten op gebied van veiligheid, volop lering en vermaak en aandacht voor de inwendige mens. Wat een mooie dag.”

Het was een opmerking van een bezoeker aan de gezamenlijke Safety Day op de site. Bedrijven en contractors zorgden voor een leuk, leerzaam en afwisselend veiligheidsprogramma.

Pseudo-beveiliger
Voor elk wat wils. Weet je om te gaan met je vluchtmasker tijdens een incident? Ken je de noodscenario’s. Cameratoezicht bij besloten ruimtes. Hoe handel je wanneer je iemand ergens zit liggen? Wat komt er kijken bij een incident en hoe coördineer je dat? Ga jij veilig om met gegevens en informatie op jouw bureau? Een game over afval, demo’s over cleaning en explosieveiligheid en een simulatie van een hijskraan. En bij aankomst wees een pseudo-beveiliger je op de risico’s.

Gedrag
“Het gaat bij veiligheid vooral om gedrag! We hebben voldoende procedures en regels, maar het naleven is lastig. Niet alles is in procedures te vatten”, aldus site director Robert Jan Poppen. Voor hem waren veel van de incidenten te verbinden aan ons gedrag. “Een werkplek die er net even anders uitziet of werkzaamheden die we in de praktijk net op een andere manier uitvoeren. Vraag is of we dat altijd goed kunnen inschatten.”

Lantaarnpaal
In een huisgemaakt filmpje had hij twee van zijn kinderen gevraagd naar hun beleving van veiligheid. Er bleek een duidelijk verschil van mening. De één vond in een lantaarnpaal klimmen juist spannend, terwijl de ander hard karten niet zo leuk vond. “Iedereen heeft een eigen perceptie van risico’s en maakt zelf afwegingen en inschattingen hoe daarmee om te gaan. En dat is goed, want die verschillen dwingen ons tot nadenken en samenwerken. Wanneer we dat goed doen, dan hebben we met z’n allen een heel beheerst proces en is veiligheid geen kwestie van geluk.”

Plezier
Hij gaf vervolgens het woord aan Achim Hupperts, binnen Nobian verantwoordelijk voor Integrated Supply Chain. Hij prees zich gelukkig dat hij op “de best presterende site binnen Nobian” mocht zijn en dankte de aanwezige medewerkers hiervoor. Hij sprak zijn waardering uit voor de positieve uitstraling van deze dag. “Het laat zien dat veiligheid niet negatief hoeft te zijn, maar ook plezier brengt. Ik zal mij de artiest bij de ingang zeker blijven herinneren.” Hij sloot zich aan bij de woorden van Robert Jan. “Veiligheid gaat om gedrag. Het gaat om ons, de mensen en niet om de statistiek.”

Battle
Vervolgens kon iedereen deelnemen aan allerlei activiteiten of demonstraties. Al met al zijn er zo’n vierhonderd bezoekers geweest. De sfeer was goed en de activiteiten werden druk bezocht. De dag werd afgesloten met een Safety Battle, een sportieve strijd tussen Hans Bremer (Delamine), Henk Jan Hamster (Stork), Nina Huck (Teijin Aramid), Robert Jan Poppen (Nobian) en Roel van Wezel (Nouryon). De wedstrijd werd gewonnen door Nina Huck. Zij ging met een flinke bokaal naar huis en mag de titel volgend jaar verdedigen.

Deelnemers
Altrad, Brand, Delamine, Falck, Intersafe, Nobian, Nouryon, Renewi, Reym, Stork, Teijin Aramid en Wagenborg Nedlift. Dat waren de twaalf deelnemende bedrijven aan de Safety Day op onze site. Alle activiteiten vonden plaats in en rondom een grote tent die bij het dienstengebouw van Nobian / Nouryon en de Pekelzuivering, was geplaatst.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?