Subnavigatie

Officiële opening FDCA Flagship Plant Avantium

23 oktober 2024 Avantium

Hare Majesteit Koningin Máxima der Nederlanden verrichtte, in aanwezigheid van (inter)nationale en lokale hoogwaardigheidsbekleders, partners en medewerkers. de officiële openingsceremonie van de FDCA Flagship Plant van Avantium bij Chemie Park Delfzijl.

De opening markeert een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en is het begin van iets buitengewoons. Het benadrukt de vooruitgang in het ontwikkelen van hernieuwbare, circulaire materialen en de toewijding van medewerkers en partners.

Transformeren
In 's werelds eerste commerciële fabriek zal Avantium 5 kiloton FDCA (furandicarboxylzuur) produceren, de essentiële bouwsteen voor 100% plantaardig en circulair plastic PEF, bekend onder de merknaam Releaf. “Dit is een revolutionair materiaal dat de kunststofindustrie zal transformeren, met veelzijdige toepassingen zoals flessen, verpakkingen, films en textiel”, aldus Avantium CEO Tom van Aken. “Vandaag luidt een nieuw tijdperk in voor Avantium en de toekomst van duurzame kunststoffen.”

Voortouw
Volgens Van Aken belichaamde de nieuwe FDCA fabriek de toewijding aan innovatie en duurzaamheid. “We zijn verheugd dat we het voortouw kunnen nemen in de productie van Releaf, een materiaal dat een levensvatbaar alternatief biedt voor traditionele kunststoffen op basis van aardolie. Deze fabriek is niet alleen een bewijs van onze technologische vooruitgang, maar ook van onze toewijding aan het creëren van duurzame waarde op lange termijn voor al onze belanghebbenden. We zullen nu beginnen met het opstarten van de FDCA Flagship Plant, met het op de markt brengen van Releaf-producten en met het versnellen van de uitrol van onze FDCA/PEF-licentiestrategie.”

Getuige
Hare Majesteit Koningin Máxima verrichtte de opening door aan een klep te draaien, waardoor de fabriek werd onthuld, terwijl een groot gordijn viel. Binnen in de fabriek waren de medewerkers aanwezig om getuige te zijn van deze gedenkwaardige gebeurtenis. Na de ceremonie kreeg Koningin Máxima een rondleiding door de fabriek en ging ze in gesprek met Avantium stakeholders over de markt voor Releaf, circulariteit en de overgang van fossiele grondstoffen naar biobased feedstock. De Koningin kreeg een uitgebreide uitleg over de verschillende toepassingen van Releaf. Na de rondleiding van Koningin Máxima kregen de gasten ook de gelegenheid om de faciliteit te verkennen. In de historische Heveskeskerk konden de gasten een tentoonstelling bezoeken over de grondstoffen en verschillende toepassingen van Releaf.

Groene Groei
Het grote openingsevenement naast de FDCA-fabriek werd bijgewoond door ongeveer 300 gasten uit binnen- en buitenland. Het programma begon met toespraken van Avantium CEO Tom van Aken, Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans, en John Bell, de 'Healthy Planet' Directeur van het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie. Het evenement werd gepresenteerd door Shirma Rouse, entertainer en chemicus.

Terug naar overzicht
Chemie park nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Chemie Park Delfzijl?