Photanol neemt deel aan innovatief MOOI-project
21 november 2024 Photanol
Onderzoek naar micromassa als bijdrage aan nationale klimaatdoelstellingen
Eerder dit jaar oogstte Photanol verse micromassa in haar proeffabriek op Chemie Park Delfzijl. De oogst hield verband met een onlangs opgestart onderzoek- en samenwerkingsproject naar de functionaliteit van cyanobacteriële eiwitten”, vertelt Pierre Hakkesteegt, industrial pilot lead van Photanol. “We onderzoeken of die micromassa, dat overblijft na de oogst van het hoofdproduct, op een waardevolle manier kan worden ingezet.”
Artificieel
Deze cyanobacteriën zijn in aparte units gekweekt met verschillende reactoren. In twee units gebeurde dat met artificieel licht in glazen buizen en in één unit met echt zonlicht in plastic buizen. “De productie liep boven verwachting”, aldus Pierre. “De gekozen soort kan onder de juiste omstandigheden snel groeien. Grondig onderhoud, een goede reinigingsprocedure en sterilisatie dragen bij aan dat proces.”
Koerier
Om de celstructuur te beschermen, mocht de geoogste micromassa niet worden ingevroren. “Het was een logistieke puzzel om dit zo vers mogelijk in Wageningen te krijgen”, vertelt Pierre. “Door de snelle groei van de cyanobacteriën moesten we het aanleveren vier dagen vervroegen. In de ochtend hebben we geoogst, daarna het materiaal gekoeld en vervolgens met een koerier in een koelwagen naar Wageningen laten brengen voor verder onderzoek. Dit is gelukt en dat was een mooi succes.”
CO2
Het nieuwe onderzoek vindt plaats in het kader van het MOOI-project: Missie-gedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie. Dit zijn samenwerkingsprojecten gericht op het vinden van innovatieve oplossingen die bijdragen aan nationale klimaatdoelstellingen. Photanol is samen met Wageningen UR, Corbion, Revyve en EEW betrokken bij een waardeketen voor de circulaire productie van suikers en eiwitten, waarbij CO2 als koolstofbron dient.
Zie ook: https://photanol.com/kick-off-project-mooi